КОНЦЕПЦІЯ

☝Приватна школа “Чарівний світ” – це навчально-виховний заклад, де щодня і щомиті задіяна педагогіка добротворення.
Засновником школи є доктор педагогічних наук, професор Лещенко Марія Петрівна. Згідно її авторської педагогічної концепції, яка ґрунтується на досягненнях світової педагогіки, у школі реалізується цілісна педагогічна програма, в основі якої лежить створення позитивного навчально-пізнавального середовища.
За цих умов дитина, незалежно від характеру, здібностей, зовнішньої привабливості, стану здоров’я, матеріального статку і соціального статусу батьків, має право не просто на життя, а на щасливе життя, творчо діє, реалізує мрії і фантазії, самоудосконалюється.
Головна магічна дія педагогіки добротворення – це культивування віри дитини у саму себе, виховання у неї здатності до самореалізації.
Педагогіка добротворення ґрунтується на таких принципах:
✅ Школа - це світ, у якому живе дитина.
✅ Дитина, незалежно від характеру, здібностей, зовнішньої привабливості, матеріального статку і соціального статусу батьків, має право не просто на життя, а на щасливе життя у школі.
✅ Святий обов'язок учителя - внести живу душу у процес шкільного навчання.
Добро вчиться перемагати зло. Цей складний процес відбувається повсюди в душах учителів і учнів, у просторі класу, школи. Є надія, що енергія добра проникає разам з дитиною у кожну сім'ю, формує сферу добропрекрасного, як назвав це явище послідовник філософської спадщини Григорія Сковороди український письменник - філософ Василь Барка.
Ця філософська категорія значною мірою визначає педагогічну концепцію школи, адже завдання "Чарівного світу" - запалити, зберегти і розвинути енергію добротворення у кожного вихованця. При цьому вчитель сам омолоджується від життєдайної енергії добра і світла. Йде процес творення стилю і способу життя за законами добропрекрасного Всесвіту.
Педагогічний колектив школи керується філософією добротворення, згідно з якою кожна особистість має навчитися бути щасливою і дарувати щастя іншим. Тож виховати дитину - це означає передусім навчити її світлого життєбачення, позитивного сприймання навколишнього світу, власної особистості, навчальної праці.
Безумовно, всіх педагогів "Чарівного світу" обєднує любов до людей, дітей, віра в їх творчий потенціал. Визначальними для них є висока життєва енергія, бажання і здатність поділитися своїми знаннями.
Уміння зачаровувати учнів, захоплювати їх навчальним матеріалом, подавати інформацію в яскравій емоційно-образній формі - це велике щастя для учителя, це найвищий прояв його педагогічної майстерності.
Адже тільки за таких умов він навчає і виховує, збуджує думку і формує почуття, сприяє розвитку і становленню особистості. Бо можна добре оволодіти технологією викладання, мати достатні знання про свій предмет, пройти успішно школу виучки, але коли з педагогічного арсеналу буде вилучено високий духовний настрій, темперамент, чулість, вразливість, емпатію, а на місце добротворення поставлено голий прагматизм і безчуттєву логіку доказів, то навчання стане холодним і безбарвним ремісництвом. Інтроверсія, безпристрасність сприймання і реакції на події, егоцентризм - це ті хворобливі симптоми, що зводять нанівець будь-яке педагогічне зусилля.
Тільки органічне поєднання знання, виучки з педагогічною культурою, багатющою чуттєвою гамою, здатністю образно і творчо мислити спроможне оживити і підняти процес викладання до рівня мистецтва.
Школа, де створюється потужне пізнавально-активне поле позитивного потенціалу, стає тим місцем омріяним, до якого прагнуть діти. Всю свою роботу ми спрямовуємо на те, щоб таким місцем стала школа "Чарівний світ": тут кожна дитина відчуває себе потрібною і значущою для інших, відчуває, що її люблять. Адже інакше і бути не може, бо кожен учень у школі повинен почувати себе щасливим. Шкільне щастя - це не якась видумка учителів-ідеалістів, а природна і необхідна для дитячої особистості атмосфера шкільного життя.
Починаючи з дошкілля, наші вихованці вважають "Чарівний світ" школою своєю. В цьому ми вбачаємо найвищю оцінку нашої праці.
У безмежний простір і час посилає лагідне випромінювання "Чарівний світ" - школа-мрія про справжнє шкільне щастя, що матеріалізується на полтавській землі. Сила цієї школи у сповідуванні педагогіки добротворення, любові до дитини, плекання її неповторності, віра в її талановитість і можливість розвитку її обдарованості. Сподіваємося, що прийде той час, коли кожний навчальний заклад в Україні стане чарівним світом для учнів, які в ньому навчаються. Люди зрозуміють, що щастя дитини - єдине дійсне щастя на землі, і в цьому криється таємниця добропрекрасного буття.
✅"Чарівний світ" - це наша рідна школа,
Де для нудьги нема часу ніколи,
Де казка так вплітається в життя,
Що легко нам іти у майбуття.
✅"Чарівний світ", добром ти пломенієш,
"Чарівний світ", любов'ю ти зорієш,
І нам зростати під твоїм крилом,
Гострити розум, дихати добром.
✅Усе на світі нам збагнути можна,
І манить нас тут таємниця кожна.
Мистецтва світло шлях нам осява,
Живуть у дружбі серце й голова.
✅"Чарівний світ", добром ти пломенієш,
"Чарівний світ", любов'ю ти зорієш,
І нам зростати під твоїм крилом,
Гострити розум, дихати добром.
✅"Чарівний світ" - це не звичайна школа
Тут діє сильне пізнавальне поле,
Живем у світлі ми, а не у млі,
Бо поруч завжди друзі-вчителі.
✅"Чарівний світ", добром ти пломенієш,
"Чарівний світ", любов'ю ти зорієш,
І нам зростати під твоїм крилом,
Гострити розум, дихати добром.

Популярні дописи з цього блогу

ПОЧАТКОВА ШКОЛА

НАВЧАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА НАШІ ПЕРЕВАГИ

СЕРЕДНЯ ШКОЛА /5-9 класи/. ПРИВАТНА ГІМНАЗІЯ